2 år etter etableringen av BETA gründer- og kontorfellesskap i Vågå, avsløres planene for en hel gründerlandsby – med sommerfestival, minihus og egen kokk.
Utvider virksomheten
Omdømmebygging av Vågå som gründerbygda har vært et langsiktig mål for de 13 gründerne som i dag er med i BETA coworking space. Så langt kan de vise til at 15 tilflyttere har valgt å bosette seg i Vågå, og 6 bedrifter er startet opp med utgangspunkt i fellesskapet. Til sammen 25 bedrifter har brukt kontorfellesskapet som base for oppstart og utvikling, og i 2017 ble BETA nominert til beste coworking space i den prestigetunge konkurransen Nordic Startup Awards. Kommuner, bedrifter og privatpersoner fra hele landet har tatt kontakt for å lære «BETA-modellen» – hvordan gründerne selv har etablert et levende gründermiljø i ei lita bygd.
Landsby i bygda
– Et naturlig neste steg er å lage en egen «landsby i bygda», en liten urban oase med døgnåpen kaffebar/pub og gangavstand til BETA, forteller husvert på BETA Torill Bye Wilhelmsen. – Vi trenger boliger for å kunne håndtere alle forespørslene fra mulige tilflyttere, og minihus er perfekt egnet for å «prøvebo» en periode.
Hun ser for seg Brustuggujordet som godt egnet til formålet, bebygget med 10-15 minihus i passivtre tegnet av Nordplan, der gründere kan bo mens de bruker all sin energi på å skape sin egen arbeidsplass i en nyoppstartet bedrift. Et felleshus med spisesal og fast ansatt kokk blir en viktig del av det sosiale livet i gründerlandsbyen.
– Noen av husene vil være på land, mens andre bygges på påler ute i vannet. Litt Venezia-stemning i innlandet!
Sommerstid ser de for seg å ha en egen gründerfestival med mat, musikk og idémyldringer.
Millionstøtte fra Innovasjon Norge
Initiativet møter stor entusiasme fra Vågå kommune, som har gitt initiativet et Facebook-hjerte. Innovasjon Norge har ymtet frampå om millionstøtte, men vil ha en garanti for at det kun er lokalmat som blir servert før de går videre med behandling av søknaden. – Vi vil selvsagt kun servere grønnsaker fra BETA-bedriften Rå saker, og kjøtt og poteter trenger vi heller ikke ut av bygda for å få tak i, bekrefter Wilhelmsen, som gleder seg til storinnrykk av tilflyttere som vil ta med seg bedriften sin eller starte en ny.