Distriktsminister for en dag
Hva ville du bestemt hvis du var distriktsminister for en dag?
En helt utenom-det-vanlige invitasjon dukket opp for kort tid siden. Avsenderen var kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik, topp-politikeren som skal snekre sammen en konkret og forhåpentligvis samtidig visjonær distriktsmelding. Jeg ble invitert til å gi innspill til den nye meldinga! Jeg fikk 3 minutter til å presentere hva Fjellflyt har lyktes med, og komme med ønsker for den nye distriktsmeldinga.
Foto over: Torill med blå skjorte. Fotograf: Aud Hove
Innspill til distriktsmeldinga
Jeg gjorde en liten "crowdsourcing" på forhånd på LinkedIN, Instagram og Facebook for å få innspill fra andre små bedrifter og gründere i distriktet, og fikk SÅ MANGE gode forslag! Se hva de ved å sjekke kommentarfeltene til innleggene jeg la ut i sosiale medier:
Facebook: Festet øverst på Facebook-siden til Fjellflyt (eller søk etter "distriktsminister for en dag")
Når man har 3 minutter er det lurt å fokusere på å få fram ett poeng, så jeg valgte å snakke om hvordan det å flytte på bygda (som kan være ganske komplisert) nå avhenger av ren og skjær flaks - og foreslå en løsning. Her er mitt innspill:
Vellykket flytting til bygda - fra ren og skjær flaks, til et reelt alternativ for mange flere
For å få det gode liv på bygda, må du slik det er nå ha en stor porsjon flaks.
Det er så mange faktorer som spiller inn på om man trives et sted, og så mange brikker som må falle på plass - på samme tidspunkt - for at det i det hele tatt skal være aktuelt å flytte.
De 5 viktigste mener jeg er:
- Et sted å bo (enten leie, kjøpe eller bygge)
- En jobb, eller videreføring/etablering av egen bedrift og hjelp til å lykkes med dette. Og en jobb til, dersom man er 2 voksne i familien.
- Et helsetilbud som ivaretar familiens behov på det stadiet du er i livet (for eksempel et fødetilbud, psykolog, tannlege osv.)
- Inkludering i et sosialt nettverk for hver av familiemedlemmene, og fritidsaktiviteter for de interessene du har eller har lyst til å starte med
- ...og en ting som sjelden nevnes i fagmiljøene, men som jeg ofte hører blant single folk som vurderer bygdelivet -- kommer jeg til å finne en kjæreste på det nye stedet?
Det er også en liten smørbrødliste med ting som må gå i orden i selve flytteprosessen, og det kan være noe av det følgende:
Midlertidig sted å bo dersom man ikke kan flytte ut fra tidligere bolig og inn i det nye på samme tidspunkt
Lagerplass for mellomlagring
Pakke- og flyttehjelp
Salg/utleie/oppsigelse av tidligere bosted
Kjøp/leie/bygge nytt hus eller leilighet
Barnehageplass og skoleplass til eventuelle barn
Bli kjent med folk og komme inn i sosiale nettverk, lag og foreninger
Orientere seg på det nye stedet med helsetjenester, kommunale tjenester, butikker osv.
Når det er så mye som skal gå i orden samtidig, så blir det mye usikkerhet og det kan føles som et enormt stort prosjekt å flytte. I tillegg kommer den psykologiske belastningen ved flytting, som man mener kan være på høyde med en skilsmisse. Ikke så rart mange kvier seg, selv om de har brennende lyst!
På sett og vis kan det være enklere å bli trainee i UD, enn å flytte på bygda!
Når du søker på en trainee-stilling, er det et fastlagt løp du skal følge. Du trenger ikke en god dose med flaks for at alt skal falle på plass. Det er få overraskelser som kan spolere det, når du først har sikret deg plass på programmet. Noen kompetente personer har tilrettelagt det meste slik at det er færre usikkerhetsmomenter og mindre risiko forbundet med å søke seg til et nytt sted. Du får en kontaktperson, et introduksjonsprogram både faglig og sosialt, og hjelp til å ordne med bosted og reise. Det er også en tidsavgrenset periode, så du kan prøve om du liker jobben før du søker på en permanent stilling.
Tenk om vi kunne fått til det samme for de som vil flytte på bygda!
Et fastlagt opplegg der som minimerer risikoen ved å flytte, der du kan teste ut bygdelivet en periode i et innflyttingsklart lite hus, og finner ut om du trives med kulturen, stedet og været før du investerer i fast eiendom eller sier opp gamle-jobben.
Hva om en vellykket bygde-flytting kunne endres fra å handle om flaks, til å bli et reelt alternativ med minimal risiko for mange flere.
Et ønske for den nye distriktsmeldinga er helhetstenkning rundt alt det som må klaffe når man skal flytte til bygda (fra byen eller mellom bygder), og at det legges til rette for at man kan teste bygdelivet en kortere periode. Som Mette Vårdal skrev da jeg spurte hva som burde komme på agendaen: "Å flytte på bygda er ingen enveisbillett lenger". Men for mange oppleves det nok slik, med tanke på at boligprisene er så mye høyere i byene og det derfor er en "bordet fanger"-situasjon hvis man selger i byen og kjøper på bygda. Du må nesten ha lyst til å bli i 20 år hvis du først tar spranget.
Så derfor tar jeg til orde for at vi tester ut noen løsninger for å PRØVEBO BYGDA med mindre risiko og i en kortere periode. Det er mange ledige hus, men allikevel bolig mangel på bygda av innflyttingsklare, høystandard boliger. Og per nå er det komplisert å skulle bosette seg i et mini- eller mikrohus på grunn av reglene i byggteknisk forskrift og hvor det er lov å plassere husene, og det utestenger de det hadde vært et godt alternativ for - særlig nå som byggeprisene er skyhøye og det er vanskelig å finne både leieboliger og fine hus å kjøpe.
De siste 2 årene har vi jobbet med et nytt konsept kalt Prøvebo bygda mi
Prøvebo bygda mi" er et tilflyttings-konsept for å teste ut det gode bygdelivet - mens du bor i mikrohus i en kortere periode og finner ut om du trives både sosialt, faglig og med naturen. Der kommuner, bygdelag og coworking spaces i samarbeid kan lage en komplett pakke for å tiltrekke seg nye tilflyttere som tar med seg jobben eller skaper en ny, bor på få kvadrat med stor frihet i mikrohus, og engasjerer seg og trives i lokalmiljøet.
Vil du flytte til bygda og bo i mikrohus en periode? Sett deg på interesse-lista her: Prøvebo bygda mi
Vi ser nå etter aktuelle tomter å leie og samarbeidspartnere til et pilot-prosjekt, så ønsker du Prøvebo-konseptet til din bygd ta kontakt med meg på torill@fjellflyt.no