Hopp i det - og asfalten åpenbarer seg
Det mest misforståtte uttrykket jeg vet om er "Leap, and the net will appear".
De som poster sånt på Instagram skulle bare visst hvor mange ganger det heller går slik:
"Hopp, og asfalten åpenbarer seg".
Eller mer korrekt i disse værforholdene: "Glattisen åpenbarer seg..."
Du trenger å ha ressurser tilgjengelig som du kan trekke på akkurat når du får et problem, og helst litt før, så du har dem når du finner ut at den fallskjermen ikke åpner seg slik du hadde tenkt og bakken nærmer seg.
Jeg hoppet i fallskjerm - og overlevde
I det fagre og uforglemmelige år 2000 hoppet jeg et tandemhopp i fallskjerm med NTNUI fallskjermklubb over Røros. Anledningen var at jeg jobbet som utskremt reporter for lokalradioen, og fikk den fikse ideen om å lage en reportasje fra et tandemhopp. Uten å informere mine foreldre på forhånd (beklager igjen...). Uansett, jeg fikk forsvarlig instruksjon, det foreskrevne antall sommerfugler i magen - og landet hylende, men euforisk lykkelig og på beina på et jorde på Røros.
Like heldig var ikke han som jeg dagen etter måtte ut og lage en nyhetsreportasje om for NRK Trøndelag. Fallskjermsnora hadde krysset seg i hop og landingen ble heller ublid. Men han overlevde møtet med taket på en lagerbygning. Heldigvis.
Når det gjelder fallskjermhopp så er risikoen høyere enn ved det meste annet vi foretar oss i livet. Men det vi kan ta med oss er at når man er fersk i ekstremsporten, så hopper man sammen med noen. I tandem er det tryggest. To i lag, en med tusen hopp eller mer bak seg, og en med hundre punkter på for-eller-imot-å-hoppe-ut-av-et-fly-lista.
Du lærer teori, du ser på når de pakker fallskjermen din, og lærer rutinene du skal gjøre før, under og etter hoppet og ved landingen. Du tørrtrener på alt dette med beina trygt plantet på jorda. Og så er det full skjerpings, og sammen inn i flyet! Erfarne og nybegynnere som følger med på hverandre og sier i fra om de observerer noe som er unormalt og potensielt farlig.
Gründertrening er å lære ved å gjøre
Hvordan lærer du nye ting?
- Hopper i det etter å ha observert andre gjøre det - og overlever?
- Lærer av noen som har gjort det før?
- Konferanser?
- YouTube? Google?
- Spør en kollega når du lurer på noe?
- Subsidierte kveldskurs i regi av næringsforeningen?
- Online-kurs du fant på Instagram av noen som kaller seg business-coach og tjener "six figures"?
- En stadig voksende boksamling eller et abonnement på Audible?
- I samlingen av innlegg du har lagret på LinkedIN?
- Kanskje du har en mentor?
Jeg lærer best med speider-metoden. Learning by doing. Å lære ved å gjøre.
Det er begrenset hva du kan mestre av nye ferdigheter bare gjennom å lese teori. Du trenger praksis ute på banen.
Når Karsten Warholm skal springe og det høljer ned, så tenker jeg YES! Det kommer han til å vinne, for han er sikkert den eneste som har trent i all slags "drittvær" - ute på Ullsteinvik.
Nå er jo han så overlegent god at jeg tenker at han kommer til å vinne uansett, men det hjelper jo å ha trent på akkurat det som skjer under konkurranse.
På samme måte kan du gründertrene, som jeg kaller det. Det vil si å starte med å gjøre noe du vil få til i bedriften, samtidig som du får en solid tilførsel av veiledning, kunnskap og tilbakemeldinger - og en overlegen dose oppmuntring.
Du må starte å gjøre ting først, selv om du ikke har alle svarene. Du må samtidig vite at du vil FINNE svarene når du trenger dem, så du trenger noen kilder til det. Og det er her jeg som gründertrener kommer inn i bildet. Jeg fasiliterer erfaringsutvekslinger med andre gründere og småbedriftseiere, og tilbyr 1-1-sparring som er tilgjengelig når du trenger hjelp.
Lær av de som har prøvd seg i svevet før deg!
Vi er en liten gjeng som lever av det vi brenner for - og som deler erfaringer med hverandre i Creative Fierce - medlemsskapet til Fjellflyt. Det er som en mastermind-gruppe, men du betaler bare en brøkdel av prisen så det er tilgjengelig for de fleste som har en liten bedrift.
Creative Fierce er et tandem-hopp, så om du skal hoppe i det (hva det nå er), gjør det gjerne i lag med oss!
I denne gruppa er det mye erfaring, men også noen som er mer ferske i entreprenørskaps-faget. Jeg vil si at du får best utbytte av Creative Fierce hvis du ikke er ny i gründerverdenen, men tar ut lønn og er forbi de 1000 spørsmålene man har i starten.
(Er du fersk lurer du kanskje på: Skal jeg ha AS? ENK? Hvordan lager jeg nettside? Hvordan får jeg mine første betalende kunder? Hvis du er der så anbefaler jeg mentorprogrammet hvor du et skreddersydd opplegg til deg og dine behov).
Få hjelp til gjennomføring av planene dine i vår - du trenger ikke dra lasset alene
La oss si at du ikke skal utvikle noe nytt i år, men skal stabilisere omsetningen på et nivå som gjør at du kan ta ut en lønn du er fornøyd med.
Da anbefaler jeg at du blir med oss i Fjellflyt-gjengens på den digitale coworkingen i Creative Fierce. Vi jobber med hver våre ting, men den kollektive konsentrasjonen er såpass smittsom at du vil nyte godt av det intense fokuset vi skaper sammen under fokus-øktene.
Nå i januar skal vi ha en FOKUS-sprint fra 6.-10. februar med daglige morgen-økter fra 8.45 - 10.00.
Her ser du alle de digitale coworkingene du kan velge og vrake i (til alle døgnets tider!) om du vil gjøre februar ultra-produktiv: Creative Fierce i februar all coworking.pdf
Skulle du trenge litt inspirasjon eller ny kunnskap har vi erfaringsutvekslinger 2 ganger i måneden, det er inkludert 1-1-sparring med meg og hele 7 kurs i innholdsmarkedsføring på kursområdet (kursholder Sonia Simone, co-founder av Copyblogger.com). Kurspakka inkluderer også Plan A 2023 der jeg leder deg gjennom en workshop. Du setter deg et hovedmål som kribler i magen og lager en plan for tida framover. Det er perfekt timing å ta Plan A nå, og går unna på en halv dag!
Du kan kjøpe abonnement for 1 gratis prøveuke + 1 måned (990 kr) hvis du vil være med i Creative Fierce. Det er ingen bindingstid, så du kan enkelt melde deg av igjen etterpå.