Kreative ideer - slik får du dem! 10 tips til å få flere kreative ideer på jobb

Slik får du flere kreative ideer

1 av 4 er kreativt frustrerte på jobb, melder Dagens Næringsliv. Samtidig anser 3 av 4 nordmenn seg selv som en som får kreative ideer på jobb. I Gründertrening nettkurs hører jeg ofte historier om hvordan den kreative frustrasjonen til de grader har tatt knekken på motivasjonen at lysten til å starte egen bedrift har aksellerert...(det er vel derfor de befinner seg på gründerkurs). Folk blir faktisk syke av å ikke få utløp for sine kreative sider - og når jeg sier at man skal få muligheten til å realisere sine kreative ideer tenker jeg ikke på at man nødvendigvis skal male akvareller om man er norsklærer. Det viktige er at man kan løse arbeidsoppgavene sine på en kreativ måte. Er du pedagog kjenner du nok igjen behovet for å finne nye måter en elev eller hele klassen kan lære pensum på.

Jente med kreative ideer holder bøker Du kan få utløp for kreativiteten din i nesten hvilken som helst jobb, om det legges til rette for det.

Kreative ideer vokser på trær om du bruker disse 10 tipsene på arbeidsplassen din

1. Alltid aktiv

Forskning fra Stanford viste at studenter var mer kreative når de gikk og tenkte, enn når de satt stille. Gå deg kreativ er altså mer enn et gangbart slagord for Fjellflyt, det viser seg å være måten hjernen tenker mest optimalt på. Vil du bli mer kreativ på jobb? Kreativiteten vinner på at du er aktiv på jobb når du skal finne på de mest kreative ideene.

2. Våg å visualisere

Ei amerikansk studievenninne av meg hadde en tavle å tegne med tusj på, et whiteboard, på hybelen sin. Gjett om jeg fikk lyst på en da jeg så den (ønsker meg en fortsatt...). Hun tegnet stort sett økonomiske modeller til det teoretisk tunge masterkurset vi tok i internasjonal økonomi, og brukte visualisering for å lære. Samfunnsøkonomer kan også være kreative selv om vi jobber med modeller, de er faktisk et viktig rammeverk for å være det. Så hvorfor ikke skaffe deg en tavle du kan tegne på!

3. Sett av tid til å få de kreative ideene

Med fare for å høres ut som en parterapeut som prediker å sette av tid til kjærestekvelder med hverandre, vil jeg herved oppfordre til å sette av nok tid til kreativt idéarbeid! Putt det inn i kalenderen rett og slett. Jeg skal sørge for at du får nok forslag til hva du kan gjøre i de timene du har til rådighet til idéutvikling - men du må sette av tid til å være ustrukturert og kreativ. Å finne på noe nytt er en JOBB som må gjøres, selv om den jobben stort sett er supermorsom! Jeg har som mål å ha minst 50 prosent ustrukturert tid, og maks 50 prosent arbeidstid fylt opp med rutinearbeid, administrasjon, produktutvikling, oppfølging, salg og markedsføring. Har du en annen sjef enn deg selv og du ikke får gjennomslag for dette så vil jeg anbefale å begynne med 1 time per uke.

4. Kast ut reglene i idémyldring og brainstorming

I tradisjonelle idéutviklingsmetoder som "gruppearbeid med brainstorming" er det ofte regler om hva man ikke har lov til å si. Som at man ikke har lov til å si "nei, den ideen likte jeg ikke", men heller bør si "Ja, og...". For meg blir dette litt påtvunget og kunstig, og kommer i veien for betimelige spørsmål som absolutt bør komme fram. Mitt tips er å sette av god tid i starten av idémyldringen eller brainstormingen til at prosjekteieren kan få forklart problemet man skal finne en løsning på skikkelig - inkludert tid til at folk får stille "kritiske" spørsmål. Er man i tvil kommer man heller ikke opp med gode ideer!

5. Ta mentale pauser for å slippe til ideer

Er du sliten i hodet sitter de gode ideene langt inne. Som i laaaaangt inne. Den tiden du tar deg i å bruke på surfing på nettet og sosiale medier er tid du kanskje heller trenger til å ta en mental pause for å få en frisk restart av hjernebarken? Gå en liten tur i steden, gå bort fra pc-en eller gjør noe helt annet og avslappende som å se på utsikten, studere folk eller lese i en god bok eller et blad i 15 minutter.

6. Drikk øl

Nå har jeg absolutt ikke noe forskningsmessig belegg for å hevde at øldrikking fører til flere gode ideer. Når det er sagt så er det ofte få uformelle arenaer å diskutere nye ideer på om du er på en gjennomsnittlig norsk arbeidsplass! Fredagspilsen kan være en av de få stedene hvor dere er "på jobb" (vel, hvertfall er det rett etter jobb) og det er "lov" å slippe ideene løs. Så om du ikke får gehør for å sette av en time om dagen eller uka til fritt idéarbeid, så start med idémyldring på en sosial fest. Alkohol kan vel ha en viss virkning på enkelte når det gjelder å få ned forsvarsverket for hva som "er lov" å gjøre, tenke og planlegge, men jeg ville heller samlet en gjeng folk jeg liker til alkoholfri servering enn å skjenke rutinemennesker for å få de gode ideene. (Men for all del, de beste ideer kan komme fra de mest uventede steder!).

7. Kreative ideer trenger store tanker

Tenk stort! Legg bort begrensningene, og slit deg fra budsjettrammene en liten stund. Det meste er nemlig mulig å få til selv på mikrobudsjett, bare viljen til å gjennomføre er stor nok. Så slå om deg med "Tenk om vi kunne..." setninger, eller "Hva hvis vi...", eller "Om 10 år skal vi ha...". Vær litt visjonær, og la deg rive med!

8. Verv en venn

For å få nye perspektiver kan det fungere fett å ta med en utenforstående person som har et helt annet utgangspunkt for å stille spørsmål enn dere "fageksperter" i gruppa. Denne personen kommer ikke nødvendigvis med de gode ideene selv, men kan stille åpenbare spørsmål som dere har kategorisert som "allerede løst" i deres mentale arkivsystem og derfor ikke har tenkt over at kan gjøres annerledes.

9. Tøys og tull

Humor hjelper på det meste, ikke bare trivselen på jobb. Det blir god stemning, ingen er redde for å si noe feil, det er meningen at man skal si halvtenkte tanker og dumme seg ut, du ler, alle ler, og heisann - du finner på ideer når det ene ordspillet tar det andre. En kjent situasjon fra Gründerretreat...

Få flere kreative ideer på jobb - le sammen

 

10. Oppmuntring, lek og ros!

Og mens vi er inne på tøys og tull; Innovasjon må tas på alvor og derfor må man ikke være så innmari alvorlig når man driver med det! Terskelen for å komme med ros, oppmuntring og gode tilbakemeldinger på "geniale" og litt mindre gode ideer kan gjerne være lav, og takhøyden tilsvarende høy for å komme opp med ville og gale ideer bare for å ha det gøy. Idéfasen skal være himmelstormende, magebrusende morsom. Punktum!

 
3 anbefalte podkaster du kan abonnere på gratis for å lære om å starte bedrift
Konkurranse! Fang høstfargene og vinn billett til gründerkonferanse