Hvor mange går konkurs, og hva er nøkkelen til å lykkes?
Å starte egen bedrift er ingen sak, men å få den til å bli lønnsom over tid er det de færreste som klarer. I denne artikkelen får du 3 tips til å lykkes med din egen bedrift. 70 prosent av bedriftene som ble etablert i 2007, var ute av leken fem år senere. Dette skremmer mange fra å starte opp i det hele tatt, men siden vi er optimister, la oss se på det fra en annen innfallsvinkel. For hva hvis de som startet fikk verktøyene, metodene og oppfølgingen de trengte for å lykkes! Hva hvis det var omvendt, at 70 prosent var lønnsomme og bærekraftige 5 år etter oppstarten. Jeg vil ikke spekulere i hva som gjør at så mange går konkurs, men jeg kan si noe om hva som må til for å lykkes.
Nøkkelen til å lykkes
1. Du må ha attraktive produkter og tjenester - markedsføring på nettet (eller andre steder9 hjelper ikke det døyt om ingen vil ha det du selger, å være god på salg er også nytteløst for du vil ikke få fornøyde kunder om de ikke liker det du lager. 2. Du må kunne drive frem prosjekter fra idé til gjennomføring - fra hodet ditt til kundens hender. Nye ideer er supergøy, men det er ikke dem du får betalt for, det er de ferdige produktene etter at de er solgt. 3. Gå aldri alene! Du må koble din kunnskap, ideer og indre drivkraft opp mot et pulserende gründermiljø - da kan ingenting stoppe deg.
Forskjellen på å være ansatt og å starte eget
Det er tøft å gå fra å være ansatt til å bli gründer. Som ansatt trenger man ikke å mestre alle områder av bedriften selv. Produktutvikling, nettverksbygging, tidsstyring, videreutdanning, markedsføring, salg, kundeoppfølging, økonomi, support, you-name-it. Det må du som din egen sjef. Glipper en av disse, selv i en kort periode, kan løpet være kjørt. De mestret alt dette, de 30 prosent av bedriftene som ble etablert i 2007 og fortsatt var aktive i 2012. Kanskje de visste at entreprenørskap, det å starte lønnsomme bedrifter, er et eget fag. Enten gjennom tabber, dyrekjøpte erfaringer, pinlige feil eller den mer lettvinte veien - å ta kurs - så hadde de hvertfall grepet om det. Første gangen jeg startet bedrift var i 2006.
Sammen med to andre startet jeg en IT-bedrift, og jeg hadde nattbordet full av gründerbøker og veska full av Innovasjon Norge-søknader. Vi fikk mye hjelp, men ikke av de riktige folka. Jeg skulle så ønske det fantes et kurs av, for og med andre gründere som startet opp samtidig med oss. Som visste hvordan man får sine første kunder. Hvordan man håndterer panikken når nettsida går i svart på lanseringsdagen (den blir faktisk hvit når noen har slettet den, ikke svart...). Som er i samme båt og nyter ferden med skrekkblandet fryd! Det er derfor ikke noe som gjør meg mer optimistisk med tanke på "hva vi skal leve av etter oljen" enn at den prisvinnende gründeren på Akre Matopplevelser, Synnøve Galaasen Olsen, i videoen under sier: - Vi hjelper hverandre, det er sånn jeg ser på det. Har du ikke et slikt miljø som blir beskrevet der du bor, så vit at vi vil ta i mot deg med åpne armer. Jeg hadde ikke det da, og litt for sent lærte jeg at det var avgjørende for å lykkes.
Gründertrening er laget av, for og med gründere som deg selv
Det store spørsmålet blir altså: Hvor mye mer kan du oppnå i løpet av det neste halve året om du forplikter deg overfor meg og en gruppe gründere som deg selv til å gå ut av komfortsonen, strekke deg og yte det lille ekstra du vet du har i deg for å nå dine mål, enn hvis du fortsetter å sulle rundt for deg selv? Det gir ingen premie å være en ensom ulv, eller spare seg til fant. Det vi har funnet ut, er at det er lønnsomt å ha det moro, og moro å bli lønnsom!
Her kan du lese mer om hvilken hjelp vi kan tilby deg på veien mot en lønnsom bedrift som gjør deg lykkelig som liten gründer!