Denne leksjonen
Kursinnhold

Kom i gang! Skriveøvelser som får deg i fyr og flamme på 2-10 minutter

Få i gang skrivemotoren på 2-10 minutter

Her er ei liste med forslag til hvordan du kan få motoren din i gang når du skal skrive.

Når du har 10 minutter

Gå deg kreativ!

En 10-20 minutters gåtur øker kreativiteten din med 60 prosent og produktiviteten din får en boost de neste 90 minuttene foran skjermen (i Fjellflyt kaller vi en slik skriveøkt for en FOKUS-økt).

Vandresnutten øverst på denne siden handler om å Gå deg kreativ.

Definer målet med teksten

Skriv 1 setning om hva du vil oppnå med teksten. For eksempel, vil du at leseren skal;

  • Gjøre noe (melde seg på et kurs)
  • Forstå noe (hvorfor det ikke går an å konkurrere i pris med TEMU når du produserer i Norge)
  • Føle noe (forventning over å kunne prøve bunad i ro og mak)
  • Avgjøre noe (er dette det dyret jeg skal stoppe ut?)  

Hva står på spill for leseren? Hva er det de går glipp av hvis ikke du får fortalt dem det (du skal skrive om) nå?

Gjenbruk ideer og tekst

Velg 1 idé fra idémappa på PC-en, notatblokka du har med på gå deg kreativ-turer eller mappa i e-posten din der du sender ideer til egen innholdsproduksjon. Ta den som kiler deg litt, som du får lyst til å ta fatt i. Kopier over forslaget og gjerne tekst du har skrevet tidligere om temaet, kanskje i et annet format enn det du har behov for nå. For eksempel kan du kopiere over en sosiale medier-oppdatering for å lage et blogginnlegg, eller en del av en salgsside for å skrive et nyhetsbrev. Du kan også se om du finner en gammel idé som kan brukes på et nytt tema. F.eks. Fjellvettreglene som utgangspunkt for å diskutere vask av skreddersydde dresser.  

Planlegg økta

I den digitale samjobbings-gruppa til Fjellflyt er vi nøye på å planlegge skriveøktene. Da slipper vi endeløse diskusjoner med oss selv om vi har tid til å skrive eller ikke. Vi planlegger de ulike FOKUS-øktene på mandagen, setter dem inn i kalenderen som viktige avtaler, møter opp til felles fokus-økt og svarer på spørsmålene du ser under. Det hjelper veldig å skrive ned hva vi skal gjøre og hvordan vi skal kickstarte økta - ja, for hver eneste FOKUS-økt! En rutine som "skrur på FOKUS" gjør at du lettere får gjort noe når du har satt av tid til det. Og det beste er at du kan variere, det trenger ikke være likt fra gang til gang selv om det er en rutine. 

Kom i gang.001


Plan for ukas FOKUS-økter

Forbered økta

Gjør det vi kaller "tingen før tingen". 

På forhånd (når du har mindre energi) kan du for eksempel;

  • Research
  • Skaffe utstyr
  • Finne fram det du trenger
  • Lese gjennom tidligere arbeid
  • Få inspirasjon og samle ideer
  • Hvile

 

Skriv som et innlegg på sosiale medier - uten å publisere

Dette er for risikotakerne! Skriv teksten din som et innlegg i sosiale medier-kanalen du bruker, men ikke post det. Faren er at det går tapt underveis, eller at du glemmer at teksten skal et annet sted og du publiserer den ved en glipp. Gevinsten er at du ofte senker terskelen for hva du skal si når du har noen lesere rett i andre enden av det du skriver. Å skrive inn i et Pages/Word-dokument føles fjernere fra leseren. 

Friskriv

Skriv hva du vil i tilmålt tid. Sett klokka på nedtelling på 7 minutter og skriv hva enn som faller deg inn om hvilket som helst tema, men sitt der og skriv til klokka ringer. 

Ideas-In-Motion-Assembly-Linked-Comp-08-0-00-00-23

Når du har 2 minutter

Velg 1 av disse:

    1. Se for deg den ideelle leseren din (den potensielle kunden du vil skrive til) - hva er hun ute etter nå som du kan hjelpe til med?
    2. Start første setning med "Du..."
    3. Telefonen skal ut av rommet på flymodus eller slås av.
    4. Aksepter at tankene kan fly avsted, det er en del av gründertreningen
    5. Kopier inn en tekst du har skrevet tidligere eller noe du finner på nettet inn i dokumentet ditt, så du ikke starter med et blankt ark. 
    6. Lek med ord! Skriv 10 ord som begynner på S (eller en annen bokstav du velger). 
    7. Slå opp ett ord i Ordboka eller Synonymordboka, kopier forklaringen over i dokumentet ditt og bruk oppslagsordet eller forklaringen i det første avsnittet du skal skrive. (Se nettsider med nyttige linker)
    8. Begynn med slutten - skriv den siste setningen i den teksten du vil skrive. ("En gullring skinner aldri så sterk som på en forelsket hånd") 
    9. Velg en følelse fra følelseshjulet og skriv ut fra hvordan denne følelsen kan knyttes til produktet/tjenesten din. Eksempel: "Rejected"/Avvist + Forlovelsesring = Like sterk som forventningen om at du skulle si ja, var redselen for at det ikke skulle bli oss. 
    10. Tenk på en logisk grunn til at leseren din vil like det du skriver på. For eksempel at du skal gi dem et tilbud eller fortelle om en nyhet. (Logikk+følelser=sprengstoff i salgstekster)
    11. Velg papir framfor PC. Bonuspoeng for å ta med papiret ut, om det så bare er på trappa. 
    12. Beveg deg! Skriving er å sette ideer i bevegelse, så du trenger å varme opp med en dans, litt god musikk eller planken så lenge du klarer. 
    13. Positivt selvsnakk. Si til deg selv at; Nå skal jeg skrive i minimum 7 minutter uansett hva - fullt fokus fra NÅ.
    14. Minn deg selv på at motivasjonen kommer etter at du har kommet inn i teksten. Den kommer meget sjelden før
    15. Ta på deg skrivehatten! Ha et fysisk plagg, en gjenstand eller noen briller som du setter på deg når du skal skrive for å demonstrere for deg selv at nå er du forfatteren i egen person - ergo er det skrivetid.
    16. Start med et spørsmål. "Hvorfor er det så lang bestillingstid på bunader?". "Er det virkelig sant at bunader krymper i skapet?". "Skal du pusse bunadssølv du har arvet eller er det bedre at det ser gammelt ut?" 
    17. Sett opp en liten belønning til etter at du har skrevet, for eksempel å sitte og se ut av vinduet i 5 minutter. 
    18. Skriv noe. Ja, skriv setningen "Skriv noe" - eller noe helt annet som for eksempel "Jeg skulle ønske Elias og Malene visste at de ville blitt glade av å ha en utstoppet oter i stua". Da har du skrevet noe, og det er mer enn ingenting, og da har du et utgangspunkt for å redigere det. Hvordan kan du gjøre setningen bedre? Får du fram budskapet? Var det egentlig noe annet du ville si? 
    19. Ta fram opptakeren på telefonen og gjør et lydopptak. Si; Det jeg vil med denne teksten er... eller Jeg ville bare fortelle alle om... eller "det leserne går glipp av hvis ikke jeg får sagt dette til dem er...". Så skriver du ned det du leste inn, og redigerer videre på den teksten. 
    20. Skriv med glede! Stol på at du lærer dine egne skrivevaner å kjenne. Skriver du best på kvelden, så skriv på kvelden. Trenger du lyd, ha på lyd. Får du ikke skrevet uten at noen sier at du skal, få deg en skrivementor eller skrivegruppe. Du kjenner deg selv best og vet hvordan du kommer i flytsonen! 
    Test ut noen av disse skrivetipsene for å komme i gang med skriveøkter! Husk at motivasjonen kommer etter at du er i gang med skrivingen.